Warmtepomp Aagtekerke

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is de keuze voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Middels onze website doorzoek jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Aagtekerke. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Aagtekerke!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Aagtekerke? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij belangrijke aanbevelingen. Selecteer een onderwerp en vind vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Aagtekerke?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Aagtekerke?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aagtekerke

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij pittig. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Aagtekerke cruciaal. De keuze van een aangesloten warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ADG Dynamics). Hoe herken je een vakkundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Aagtekerke.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Jannum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 – €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Atag, Nefit, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aagtekerke

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aagtekerke

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aagtekerke te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €1900 €2700 9 jaar
Bodem-water €15500 €5800 €4700 12,5 jaar
Water-water €18000 €4200 €5700 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Veere?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Veere) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Aagtekerke kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 en €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ADG Dynamics BV TD-systeem geeft jou €1.250,00 subsidie en bij de Western Airconditioning BETA REV HP 6.2 krijg je €5.850,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Aagtekerke

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Schiphol plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €305 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen