Warmtepomp Jannum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze website lees jij waardevolle informatie over een warmtepomp in Jannum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Jannum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Jannum? Middels onze expertise bekijk jij bruikbare aanbevelingen. Kies voor een onderwerp en ontdek binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Jannum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Jannum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jannum

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Jannum aan te raden. De keuze van een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Geothermik France warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een erkende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.300 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Jannum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Stoutenburg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 en €19.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, AWB, Intergas, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jannum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jannum

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jannum te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2300 7 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €4500 11 jaar
Water-water €17500 €5400 €5900 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Ferwerderadiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Jannum geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 en €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-500 E+I heeft €1.100,00 subsidie en voor de CTC EcoPart 414 + CTC Ecologic heb je recht op €3.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Jannum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Clinge plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2650 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €345 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen