Warmtepomp Clinge

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het kiezen voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Door deze website check jij relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Clinge. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Clinge!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Clinge? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij nuttige tips en adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en je leest meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Clinge?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Clinge?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Clinge

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Clinge benodigd. Het kiezen van een aangesloten vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk GENERAL systeem). Hoe herken je een degelijke vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.500 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Clinge.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Midwolda.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.000 – €18.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Nefit, AWB, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone installatie. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Clinge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Clinge

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Clinge te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1400 €1600 5 jaar
Lucht-water €4900 €2300 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4900 €4300 10,5 jaar
Water-water €17800 €4400 €5900 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hulst?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Hulst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Clinge is alleen aan te vragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2050 en €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30RQSY070A heeft €5.400,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-R Eco 33 heb je recht op €5.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Clinge

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Voerendaal plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €380 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen