Warmtepomp Midwolda

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Middels de info van onze specialisten lees je relevante tips voor een warmtepomp in Midwolda. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Midwolda!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Midwolda? Door onze experts bekijk jij belangrijke tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Midwolda?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Midwolda?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Midwolda

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Midwolda onmisbaar. De keuze maken voor een competente expert is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eldom systeem). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.450 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €3.000 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Midwolda.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wier.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Remeha, Vaillant, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Midwolda

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Midwolda

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Midwolda te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1100 €1200 4 jaar
Lucht-water €5000 €2300 €2400 7 jaar
Bodem-water €14300 €3700 €4100 11 jaar
Water-water €18000 €5700 €5600 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oldambt?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Oldambt) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Midwolda is alleen aan te vragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2300 tot €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Hidros LZi20 staat gelijk tot €2.900,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 05 ACM (G/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Midwolda

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Geldrop plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2700 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €330 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen