Warmtepomp Deelen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aansluiten van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Op de tips van onze experts ontdek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Deelen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle relevante info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Deelen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Deelen? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij zinvolle informatie. Druk op een van de onderwerpen en vind snel verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Deelen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Deelen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Deelen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Deelen cruciaal. De keuze van een bedreven specialist is net zo relevant als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Viessmann systeem). Waar vind ik een erkende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.300 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Deelen.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zijn er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nieuw Beerta.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 en €19.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Deelen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Deelen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Deelen uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1500 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4800 €2100 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4700 €4700 13 jaar
Water-water €17600 €5900 €5100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ede?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Ede) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Deelen is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 – €5750. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de CIAT EREBA 15HT geeft jou €2.100,00 subsidie en wat betreft de Galletti ENE022HS krijg je €4.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Deelen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Warstiens plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2650 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €340 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen