Warmtepomp Nieuw Beerta

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het plaatsen van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De opvolger van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker bekijk jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Nieuw Beerta. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle praktische specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Nieuw Beerta!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Beerta? Middels onze expertise check je bruikbare aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en check onmiddellijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nieuw Beerta?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nieuw Beerta?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nieuw Beerta

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Nieuw Beerta noodzakelijk. De zoektocht naar een bedreven specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Technibel systeem). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.000 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nieuw Beerta.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Woltersum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €5.500 en €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Nefit, Remeha, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw Beerta

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Beerta

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw Beerta uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1000 4 jaar
Lucht-water €5200 €2300 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €4100 €3900 10,5 jaar
Water-water €17800 €5000 €4900 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oldambt?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Oldambt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Nieuw Beerta is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1850 – €5450. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS4 – RWM4 heeft €2.200,00 subsidie en aangaande de Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 (0010016679) heb je recht op €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nieuw Beerta

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Grootebroek plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €265 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw