Warmtepomp Woltersum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Middels onze website vind jij praktische informatie aangaande een warmtepomp in Woltersum. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante informatie en vergelijk direct alle installateurs in Woltersum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Woltersum? Via onze specialisten doorzoek jij belangrijke adviezen. Druk op een van de onderwerpen en je vindt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Woltersum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Woltersum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woltersum

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Woltersum benodigd. De keuze maken voor een competente specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Samsung systeem). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Woltersum.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Heukelom.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 – €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Atag, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woltersum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woltersum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woltersum vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1200 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €2300 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €5700 €4200 14 jaar
Water-water €18600 €5800 €4900 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ten Boer?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel huizen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Ten Boer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Woltersum kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 tot €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.B05 staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en bij de Danfoss DHP-iQ 16 Mini krijg je subsidie tot €2.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Woltersum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Rha plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €340 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen