Warmtepomp Heukelom

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Op deze webpagina doorzoek jij concrete informatie over een warmtepomp in Heukelom. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Heukelom!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Heukelom? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heukelom?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Heukelom?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Heukelom

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Heukelom onvermijdbaar. De zoektocht naar een handige installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Austria Email warmtepompen). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €6.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Heukelom.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Sexbierum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heukelom

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heukelom

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heukelom te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1000 €1600 6 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2800 7 jaar
Bodem-water €15500 €3800 €3100 12,5 jaar
Water-water €17300 €4200 €5800 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oisterwijk?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel consumenten uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Oisterwijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Heukelom is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1150 tot €5200. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de ELCO Aerotop DHW 250 biedt €1.250,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SWC 62H3 is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Heukelom

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Blankenham plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 en €4500. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €315 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw