Warmtepomp Blankenham

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aanvragen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl bekijk je alle details voor een warmtepomp in Blankenham. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Blankenham!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Blankenham? Middels onze expertise doorzoek jij praktische tips & tricks. Druk op een onderwerp en vind direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Blankenham?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Blankenham?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blankenham

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is nogal moeilijk. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Blankenham cruciaal. Het selecteren van een deskundige installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Meeting warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Blankenham.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Loenen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 en €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Atag, Intergas, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blankenham

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Blankenham

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blankenham te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6900 €2100 €2300 7 jaar
Bodem-water €14600 €4300 €4800 10,5 jaar
Water-water €18100 €5100 €4500 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel huizen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Steenwijkerland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Blankenham is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 – €4550. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de ARTEL SHP14RL24P3 biedt €2.500,00 subsidie en voor de Climaveneta WWH-HT 0131 is dit €7.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Blankenham

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Tjerkwerd plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €335 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen