Warmtepomp Loenen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is de keuze voor een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina check jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Loenen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle bruikbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Loenen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Loenen? Hieronder vind je nuttige informatie. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en vind rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Loenen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Loenen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loenen

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel moeilijk. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Loenen onontbeerlijk. De keuze maken voor een handige specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek iDM warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen januari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Loenen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Vreeland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.000 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, Intergas, Nefit, Remeha). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loenen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Loenen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loenen te berekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1300 €1100 6 jaar
Lucht-water €4900 €2300 €2400 6 jaar
Bodem-water €15400 €5600 €4500 12 jaar
Water-water €18800 €4000 €4400 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Apeldoorn?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Apeldoorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Loenen kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 tot €4400. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MPET054H geeft recht op €5.450,00 subsidie en m.b.t. de NIBE F1245-12 ligt dit op €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Loenen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Elburg plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 – €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €260 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen