Warmtepomp Elburg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van gas is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info van onze specialisten bekijk je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Elburg. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Elburg!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Elburg? Via onze specialisten achterhaal je nuttige aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en je leest onmiddellijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Elburg?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Elburg?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elburg

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij pittig. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Elburg onmisbaar. De zoektocht naar een aangesloten specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Weishaupt-Monarch verwarming). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.200 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Elburg.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Onstwedde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €20.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Vaillant, AWB, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elburg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Elburg

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elburg uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €2000 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €4000 €1800 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4400 €2900 14 jaar
Water-water €17000 €4500 €4600 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Elburg?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Elburg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Elburg is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 tot €4500. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NX-N /LN-K 0262P geeft recht op €6.350,00 subsidie en met betrekking tot de Itho Daalderop WPU 45C (545-0441) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Elburg

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Woubrugge plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw