Warmtepomp Vreeland

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Middels de info van onze specialisten lees jij bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Vreeland. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle bruikbare specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Vreeland!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Vreeland? Door onze experts vind jij bruikbare tips & tricks. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij checkt meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Vreeland?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vreeland?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vreeland

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Vreeland onvermijdbaar. De zoektocht naar een deskundige expert is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check GREE warmtepomp). Hoe kies ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen september 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.700 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vreeland.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Giethmen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot zo’n €18.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Nefit, Intergas, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vreeland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vreeland

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vreeland te analyseren.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €2000 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €6900 €2100 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €4900 €3500 14 jaar
Water-water €18600 €5900 €5800 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Stichtse Vecht?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Stichtse Vecht) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Vreeland kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2300 tot €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 19 I (235193) geeft jou €2.500,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSN-XIN 141 krijg je €3.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Vreeland

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Onstwedde plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €370 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen