Warmtepomp Giethmen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is de keuze voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels de info op deze pagina ontdek je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Giethmen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Giethmen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Giethmen? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij belangrijke tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en je ontdekt snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Giethmen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Giethmen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Giethmen

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal pittig. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Giethmen onvermijdbaar. De keuze van een bekwame specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Venco subsidie). Waar vind ik een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €8.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Giethmen.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Poeldijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 – €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Nefit, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Giethmen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Giethmen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Giethmen te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €2000 5 jaar
Lucht-water €6900 €1600 €2600 9 jaar
Bodem-water €15400 €4300 €4600 14,5 jaar
Water-water €17000 €4600 €4200 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ommen?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Ommen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Giethmen is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1400 en €4400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de CTC WaterHeater 102 heeft €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 35 AHR (W/W) heb je recht op €6.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Giethmen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Akersloot plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €315 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen