Warmtepomp Akersloot

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het kiezen voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Op warmtepompspot.nl achterhaal je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Akersloot. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Akersloot!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Akersloot? Via onze specialisten achterhaal je zinvolle info. Druk op een onderwerp en ontdek binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Akersloot?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Akersloot?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Akersloot

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Akersloot benodigd. De keuze van een officiële vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Danfoss). Hoe kies ik een handige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.250 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Akersloot.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kantens.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot zo’n €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Akersloot

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Akersloot

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Akersloot te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1100 7 jaar
Lucht-water €5600 €2300 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €4000 €4700 9,5 jaar
Water-water €18700 €5200 €5700 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Castricum?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Castricum) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Akersloot kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 tot €4550. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Aermec ANK150 heeft €3.150,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 21 heb je recht op €2.750,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Akersloot

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Sijbekarspel plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) samen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €265 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen