Warmtepomp Kantens

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van warmtepompspot.nl check je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Kantens. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante tips & tricks en check prijzen van een installateur in Kantens!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Kantens? Op onze website lees jij nuttige info. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Kantens?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kantens?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kantens

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Kantens onvermijdbaar. Het selecteren van een betrouwbare specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Buderus). Waar vind ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.450 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kantens.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Taarlo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 en €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kantens

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kantens

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kantens uit te zoeken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1600 €1000 6 jaar
Lucht-water €6400 €1600 €2700 8 jaar
Bodem-water €14900 €5100 €2600 9 jaar
Water-water €17600 €4800 €4800 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Eemsmond?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Eemsmond) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Kantens kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 tot €5850. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Enerso Awi 16 EVI staat gelijk tot €3.000,00 subsidie en aangaande de ECOTEQ MW 12 B/W krijg je subsidie tot €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kantens

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in De Falom plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €345 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw