Warmtepomp De Falom

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Via onze vergelijker lees jij uitgebreide info voor een warmtepomp in De Falom. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit De Falom!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in De Falom? Hieronder lees je belangrijke info. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in De Falom?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Falom?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Falom

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij pittig. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in De Falom cruciaal. De zoektocht naar een geoefende vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Mitsubishi Electric systeem). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Falom.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Montfort.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Nefit, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Falom

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Falom

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Falom te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1400 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2400 9 jaar
Bodem-water €15000 €4400 €3600 14,5 jaar
Water-water €18000 €5300 €4400 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dantumadiel?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel woningen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Dantumadiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp De Falom kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 tot €5150. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Carrier 61AF-045 staat gelijk tot €4.050,00 subsidie en bij de Enerso WW 06 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Falom

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze oplossingen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Vrouwenpolder plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €295 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen