Warmtepomp Grootebroek

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts bekijk jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Grootebroek. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Grootebroek!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Grootebroek? Op onze website lees je bruikbare adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en check vlug verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Grootebroek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Grootebroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grootebroek

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Grootebroek cruciaal. Het kiezen van een deskundige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Bulex installatie). Waar vind ik een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.500 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Grootebroek.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Rha.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Vaillant, Atag, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grootebroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Grootebroek

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grootebroek te analyseren.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1000 €1400 5 jaar
Lucht-water €5400 €2200 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5500 €3400 12 jaar
Water-water €18300 €5100 €5800 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Stede Broec?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel consumenten wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Stede Broec) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Grootebroek kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 – €5050. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)3 + EHBH08(**)3V heeft €2.000,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5012.5 Ai RC (W/W) heb je recht op €2.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Grootebroek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Anna Paulowna plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €275 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen