Warmtepomp Den Hoorn

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Middels onze website check je relevante tips betreffende een warmtepomp in Den Hoorn. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Den Hoorn!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Den Hoorn? Hieronder doorzoek je nuttige adviezen. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Den Hoorn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Den Hoorn?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Hoorn

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is nogal gecompliceerd. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Den Hoorn noodzakelijk. De keuze maken voor een ervaren expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Geothermik France systeem). Wat is een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Den Hoorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nieuwdorp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, AWB, Atag, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Hoorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Den Hoorn

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Hoorn te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1900 5 jaar
Lucht-water €6800 €1700 €2800 9 jaar
Bodem-water €15100 €3600 €2800 11,5 jaar
Water-water €17200 €4000 €5800 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Texel?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Texel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Den Hoorn kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2850 en €5300. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Climaveneta AWR 0025MS DHW2 XE staat gelijk tot €1.650,00 subsidie en aangaande de Galletti ENE040WS krijg je subsidie tot €5.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Den Hoorn

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Weidum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €290 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen