Warmtepomp Driezum

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Op de info van onze specialisten doorzoek jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Driezum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Driezum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Driezum? Op onze website achterhaal je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en vind rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Driezum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Driezum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Driezum

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk complex. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Driezum onvermijdbaar. Het selecteren van een erkende installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check GENERAL verwarming). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Driezum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Noord-Scharwoude.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 tot €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, Intergas, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Driezum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Driezum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Driezum te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1000 €1100 4 jaar
Lucht-water €4600 €1900 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €4500 €4600 12,5 jaar
Water-water €17300 €4300 €4100 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dantumadiel?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Dantumadiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Driezum geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 – €4600. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta i-KIR2 0011m staat gelijk tot €1.600,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEW 072WL krijg je subsidie tot €8.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Driezum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Wierum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €295 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen