Warmtepomp Drijber

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Op de info van onze specialisten ontdek je alle informatie voor een warmtepomp in Drijber. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Drijber!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Drijber? Hieronder check jij zinvolle adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en je leest meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Drijber?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Drijber?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drijber

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Drijber benodigd. De zoektocht naar een degelijke vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek GREE verwarming). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.650 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Drijber.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Noord-Sleen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Intergas, AWB, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drijber

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Drijber

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drijber uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1800 €1700 5 jaar
Lucht-water €6800 €2200 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €3900 €3100 14 jaar
Water-water €18500 €4500 €5300 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Midden-Drenthe?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Midden-Drenthe) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Drijber geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 en €4300. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Climaveneta i-KIR2 0031m biedt €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti LEW 072WS is dit €8.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Drijber

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wijchen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €320 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw