Warmtepomp Drogteropslagen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het vervangen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees jij alle informatie over een warmtepomp in Drogteropslagen. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Drogteropslagen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Drogteropslagen? Door onze experts check je bruikbare tips & tricks. Druk op een van de onderwerpen en check vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Drogteropslagen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Drogteropslagen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drogteropslagen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Drogteropslagen onvermijdbaar. De keuze maken voor een competente installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Heliotherm verwarming). Hoe herken je een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Drogteropslagen.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Noordeinde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Remeha, Atag, Intergas). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drogteropslagen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Drogteropslagen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drogteropslagen uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €2000 6 jaar
Lucht-water €5800 €2500 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €5200 €4000 13,5 jaar
Water-water €18900 €5300 €5400 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Wolden?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente De Wolden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Drogteropslagen kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 en €5600. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta i-KIR-MTD 0091t heeft €3.600,00 subsidie en bij de Galletti MCW 005HS heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Drogteropslagen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Wijdewormer plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €260 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen