Warmtepomp Noordeinde

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een systeem op gas bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door onze website achterhaal je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Noordeinde. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante info en check prijzen van een installateur in Noordeinde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Noordeinde? Hieronder check je belangrijke adviezen. Klik op een onderwerp en vind onmiddellijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Noordeinde?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Noordeinde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noordeinde

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Noordeinde cruciaal. Het selecteren van een vakkundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over EnergyPanel verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Noordeinde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Zuidveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Intergas, Atag, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noordeinde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Noordeinde

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noordeinde vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1700 €1600 5 jaar
Lucht-water €6500 €1700 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €4300 €2800 10,5 jaar
Water-water €17600 €4100 €5000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Graft-De Rijp?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Graft-De Rijp) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Noordeinde is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 – €4150. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Inventum Ecolution SOLO ALL-E Ready staat gelijk tot €1.500,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo Compact 5008.5 (G/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Noordeinde

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Heerhugowaard plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 en €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen