Warmtepomp Zuidveen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is de keuze voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Op deze website check je alle details voor een warmtepomp in Zuidveen. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Zuidveen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zuidveen? Middels onze expertise vind je handige informatie. Druk op een veelgestelde vraag en je vindt eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Zuidveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zuidveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zuidveen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Zuidveen onmisbaar. Het selecteren van een geoefende vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Danfoss verwarming). Waar vind ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.750 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zuidveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Huis ter Heide.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 en €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidveen

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidveen te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1200 7 jaar
Lucht-water €4000 €2300 €2700 6 jaar
Bodem-water €15300 €5400 €3200 12 jaar
Water-water €17200 €5800 €4400 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Steenwijkerland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Zuidveen is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1800 en €5950. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 242-S AWT-AC 241.B16 biedt €2.800,00 subsidie en m.b.t. de Energie EST SB12 is dit €2.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zuidveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Sandfirden plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €365 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen