Warmtepomp Heerhugowaard

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het vervangen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Door de tips van onze experts achterhaal je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Heerhugowaard. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Heerhugowaard!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Heerhugowaard? Hieronder ontdek je nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een onderwerp en bekijk ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Heerhugowaard?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Heerhugowaard?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heerhugowaard

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Heerhugowaard cruciaal. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sonnenkraft installatie). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.500 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.000 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Heerhugowaard.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Sandfirden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 – €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Atag, Nefit, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heerhugowaard

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heerhugowaard

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heerhugowaard uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1000 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2600 8 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €4300 9 jaar
Water-water €18300 €4400 €5400 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Heerhugowaard?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel consumenten wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Heerhugowaard) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Heerhugowaard kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2750 tot €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin EWYQ-016BAWP staat gelijk tot €2.850,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning TETRIS W REV HP 4.2 krijg je subsidie tot €7.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heerhugowaard

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Beesel plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 – €4300. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €295 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen