Warmtepomp Eesveen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Met behulp van de info op deze pagina check je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Eesveen. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Eesveen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eesveen? Middels onze expertise bekijk je bruikbare tips. Kies voor een veelgestelde vraag en je vindt rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Eesveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Eesveen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eesveen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Eesveen aan te raden. De keuze van een geoefende expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sundez verwarming). Wat is een geoefende vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Eesveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Oldehove.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Intergas, Atag, AWB). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eesveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eesveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eesveen uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1300 €1500 5 jaar
Lucht-water €5100 €1900 €2700 6 jaar
Bodem-water €14100 €4900 €4200 13,5 jaar
Water-water €18300 €5100 €4800 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Steenwijkerland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Eesveen geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 en €5250. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climaveneta NX-N /K 0152P biedt €4.250,00 subsidie en voor de InterClima-MTA HOCT 018 is dit €2.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Eesveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Wjelsryp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €380 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen