Warmtepomp Wjelsryp

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aansluiten van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze website check je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Wjelsryp. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale info en bekijk de tarieven via een installateur uit Wjelsryp!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Wjelsryp? Via onze specialisten check jij belangrijke info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en bekijk snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wjelsryp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wjelsryp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wjelsryp

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Wjelsryp aan te raden. De zoektocht naar een vakbekwame vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Panasonic systeem). Hoe ben ik verzekerd van een echte vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wjelsryp.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hernen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 tot €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Remeha, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wjelsryp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wjelsryp

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wjelsryp te berekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1700 €1300 6 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2800 9 jaar
Bodem-water €15200 €5800 €4300 13,5 jaar
Water-water €17400 €4300 €4900 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Littenseradiel?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Littenseradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Wjelsryp is alleen van toepassing op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 tot €4600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Vaillant flexoCOMPACT VWF 88/4 + VWL 11/4 SA (0010016683) biedt €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin SERHQ032AAW1 + SEHVX32AAW is dit €4.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wjelsryp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Rekken plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2950 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €250 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw