Warmtepomp Ekehaar

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Middels warmtepompspot.nl bekijk jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Ekehaar. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle nuttige informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Ekehaar!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Ekehaar? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je bruikbare tips & tricks. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Ekehaar?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Ekehaar?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ekehaar

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Ekehaar cruciaal. De zoektocht naar een geoefende warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Waterkotte verwarming). Hoe herken je een vakbekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ekehaar.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Onna.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €18.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, Vaillant, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ekehaar

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ekehaar

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ekehaar te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1300 €1600 5 jaar
Lucht-water €6800 €2100 €2500 6 jaar
Bodem-water €14800 €5200 €4400 13,5 jaar
Water-water €18400 €5000 €5500 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Aa en Hunze?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Aa en Hunze) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Ekehaar kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 en €4300. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climaveneta NX-N /LN-K 0202P staat gelijk tot €5.350,00 subsidie en aangaande de Itho Daalderop WPU 3CO ETECK (03-00171) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ekehaar

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wormer plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €385 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw