Warmtepomp Gendt

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van warmtepompspot.nl vind je bruikbare informatie over een warmtepomp in Gendt. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Gendt!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Gendt? Op deze pagina doorzoek jij praktische adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Gendt?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Gendt?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gendt

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Gendt onontbeerlijk. Het selecteren van een handige expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Techneco subsidie). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.500 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Gendt.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Petten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €6.000 en €18.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gendt

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gendt

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gendt te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1400 €2000 4 jaar
Lucht-water €4700 €2400 €2100 8 jaar
Bodem-water €14700 €4800 €3000 13 jaar
Water-water €18300 €4100 €5700 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Lingewaard?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Lingewaard) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Gendt kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 tot €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de CTC EcoAir 420 + CTC Ecologic geeft jou €2.350,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 12 ACR (W/W) krijg je €3.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Gendt

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Achlum plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €280 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen