Warmtepomp Achlum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Door deze webpagina doorzoek jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Achlum. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle onmisbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Achlum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Achlum? Op onze website doorzoek jij handige adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en jij bekijkt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Achlum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Achlum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Achlum

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal pittig. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Achlum onvermijdbaar. De zoektocht naar een deskundige vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Buderus). Wat is een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Achlum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Jutrijp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Nefit, AWB, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Achlum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Achlum

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Achlum te analyseren.

Soort warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1500 6 jaar
Lucht-water €5900 €1700 €2800 7 jaar
Bodem-water €14000 €4700 €3800 10,5 jaar
Water-water €17300 €5400 €4900 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Franekeradeel?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Franekeradeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Achlum is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 – €4900. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Aermec ANK020H geeft jou €1.650,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 6 krijg je €1.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Achlum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Sebaldeburen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4300. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €325 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen