Warmtepomp Jutrijp

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van gas is de populaire warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts bekijk je alle informatie betreffende een warmtepomp in Jutrijp. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante info en vind de voordeligste installateur in Jutrijp!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Jutrijp? Hieronder doorzoek je belangrijke informatie. Druk op een veelgestelde vraag en je ontdekt vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Jutrijp?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Jutrijp?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jutrijp

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Jutrijp noodzakelijk. De keuze maken voor een degelijke vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Airwell). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.550 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Jutrijp.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Swalmen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 t/m €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Vaillant, Atag, Intergas). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jutrijp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Jutrijp

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jutrijp te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1300 €1800 4 jaar
Lucht-water €5100 €2000 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €5400 €3200 14 jaar
Water-water €17300 €4300 €4700 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Jutrijp is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1450 – €4150. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Enerso AW 13 EVI heeft €2.050,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoPart i425 PRO + CTC Ecologic heb je recht op €4.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Jutrijp

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Dalen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €290 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen