Warmtepomp Dalen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Met behulp van deze website lees je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Dalen. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische details en vergelijk direct alle installateurs in Dalen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dalen? Hieronder check je zinvolle tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en jij checkt eenvoudig verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Dalen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Dalen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dalen

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Dalen benodigd. De zoektocht naar een deskundige vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Itho Daalderop systeem). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.700 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €5.000 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Dalen.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Moerdijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dalen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dalen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dalen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €2000 €2100 7 jaar
Bodem-water €14900 €4100 €4200 9 jaar
Water-water €17500 €5300 €5000 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Coevorden?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Coevorden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Dalen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 tot €5550. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Carrier 61AF-014X9 heeft €2.150,00 subsidie en aangaande de ELCO Aquatop T35HR heb je recht op €5.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dalen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Vortum-Mullem plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4900. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €305 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen