Warmtepomp Moerdijk

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het laten installeren van een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts vind jij alle informatie voor een warmtepomp in Moerdijk. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle relevante tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Moerdijk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Moerdijk? Op onze website vind je belangrijke informatie. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Moerdijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Moerdijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Moerdijk

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Moerdijk aan te raden. Het kiezen van een betrouwbare specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Heliotherm systeem). Hoe kies ik een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.700 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Moerdijk.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wijnandsrade.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Intergas, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Moerdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Moerdijk

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Moerdijk te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1800 €1300 4 jaar
Lucht-water €5600 €1600 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5800 €4000 14 jaar
Water-water €18000 €5800 €5000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Moerdijk?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Moerdijk) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Moerdijk geldt alleen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 tot €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Hidros LZT.752.XL staat gelijk tot €5.750,00 subsidie en bij de Techneco Vulcan 10 ACR (G/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Moerdijk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Giessen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €385 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen