Warmtepomp Wijnandsrade

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Geholpen door onze website vind jij bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Wijnandsrade. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Wijnandsrade!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wijnandsrade? Op deze pagina bekijk jij bruikbare info. Selecteer een onderwerp en je vindt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wijnandsrade?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wijnandsrade?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijnandsrade

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is vrij complex. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Wijnandsrade onmisbaar. Het selecteren van een handige vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over EnergyPanel systeem). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.450 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wijnandsrade.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Heeten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 t/m €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, Atag, AWB, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijnandsrade

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijnandsrade

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijnandsrade uit te zoeken.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1100 €1100 5 jaar
Lucht-water €4800 €2500 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5300 €2500 12 jaar
Water-water €18800 €5800 €4500 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Nuth?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Nuth) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Wijnandsrade kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1400 en €5600. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Trane CXAM 030 HE CAP biedt €6.750,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBH16(**)3V is dit €2.350,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wijnandsrade

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Pijnacker plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €285 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen