Warmtepomp Heeten

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het laten installeren van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Middels deze website achterhaal je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Heeten. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle onmisbare info en ontdek de meest vakkundige installateur in Heeten!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heeten? Middels onze expertise check jij praktische aanbevelingen. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind à la minute alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Heeten?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Heeten?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heeten

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Heeten onvermijdbaar. De keuze van een vakkundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Templari installatie). Hoe kies ik een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €4.000 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Heeten.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Schagerbrug.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 en €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Nefit, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heeten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heeten

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heeten te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1600 4 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2300 7 jaar
Bodem-water €15400 €4100 €4500 10,5 jaar
Water-water €18500 €5000 €5100 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Raalte?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Raalte) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Heeten kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 en €4250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin EWYQ-040BAWN geeft recht op €5.350,00 subsidie en voor de YORK YMWA-HP 0045 ligt dit op €7.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heeten

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Belt-Schutsloot plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €330 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen