Warmtepomp Genemuiden

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aansluiten van een systeem op gas volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Op de tips van onze experts achterhaal je relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Genemuiden. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle praktische informatie en check prijzen van een installateur in Genemuiden!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Genemuiden? Via onze specialisten bekijk je bruikbare informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en jij checkt snel alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Genemuiden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Genemuiden?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Genemuiden

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Genemuiden benodigd. Het kiezen van een handige specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Technibel subsidie). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.350 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €5.500 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Genemuiden.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Philippine.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot zo’n €18.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Vaillant, Intergas, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Genemuiden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Genemuiden

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Genemuiden uit te rekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1300 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €4100 €1600 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €3800 €4100 11 jaar
Water-water €18000 €5900 €5100 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zwartewaterland?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Zwartewaterland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Genemuiden is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 en €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de CTC EcoAir 420 + CTC EcoZenith 550 heeft €2.350,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 12 ACRM (W/W) heb je recht op €3.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Genemuiden

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Achterveld plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €335 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen