Warmtepomp Achterveld

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze webpagina ontdek je alle informatie aangaande een warmtepomp in Achterveld. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle praktische informatie en vergelijk direct alle installateurs in Achterveld!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Achterveld? Op deze pagina bekijk jij belangrijke adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en check onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Achterveld?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Achterveld?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Achterveld

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Achterveld cruciaal. Het kiezen van een betrouwbare expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Bulex). Hoe kies ik een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Achterveld.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Kubaard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model is de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Achterveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Achterveld

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Achterveld vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1800 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6600 €2000 €2500 6 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €3700 9,5 jaar
Water-water €17900 €5500 €5700 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Barneveld?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Barneveld) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Achterveld is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 tot €4700. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Aermec ANK020H 230 Volt heeft €1.650,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 8 heb je recht op €1.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Achterveld

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Sellingen plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €295 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen