Warmtepomp Kubaard

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het vervangen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de tips van onze experts doorzoek jij nuttige info over een warmtepomp in Kubaard. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare details en ontdek de meest vakkundige installateur in Kubaard!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kubaard? Hieronder check jij bruikbare tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en check eenvoudig alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kubaard?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kubaard?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kubaard

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Kubaard onvermijdbaar. Het selecteren van een officiële expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Alpha Innotec). Wat is een handige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kubaard.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sweikhuizen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 en €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Vaillant, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kubaard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kubaard

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kubaard vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €2400 €2400 6 jaar
Bodem-water €15100 €5000 €4400 12,5 jaar
Water-water €17300 €5200 €4800 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel gezinnen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Kubaard geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2350 tot €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AW 17 staat gelijk tot €2.350,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoPart i430 PRO + CTC Ecologic krijg je subsidie tot €5.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kubaard

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Dalerpeel plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht i.s.m. standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €270 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen