Warmtepomp Dalerpeel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het laten installeren van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Op deze website check jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Dalerpeel. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Dalerpeel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Dalerpeel? Via onze specialisten bekijk jij handige tips & tricks. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Dalerpeel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Dalerpeel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dalerpeel

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Dalerpeel aan te raden. De keuze van een degelijke specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Keyter systeem). Hoe herken je een aangesloten installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.550 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Dalerpeel.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Moergestel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Remeha, AWB, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dalerpeel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dalerpeel

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dalerpeel te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1700 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €4100 €2000 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €5000 €4600 14,5 jaar
Water-water €17300 €4000 €4600 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Coevorden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Dalerpeel kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2350 en €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Carrier 61AF-014X9-B staat gelijk tot €2.050,00 subsidie en wat betreft de ELCO Aquatop T43H krijg je subsidie tot €6.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Dalerpeel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Vragender plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €400 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen