Warmtepomp Vragender

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het vervangen van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze website doorzoek je concrete informatie voor een warmtepomp in Vragender. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Vragender!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Vragender? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij handige tips en adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en vind rap verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Vragender?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Vragender?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Vragender

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Vragender benodigd. De keuze maken voor een competente vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Galletti warmtepomp). Waar vind ik een handige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vragender.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Giessenburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Remeha, Vaillant, Atag, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vragender

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vragender

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vragender uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1400 7 jaar
Lucht-water €6800 €1900 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €5300 €3000 14,5 jaar
Water-water €17300 €4400 €4300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oost Gelre?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Oost Gelre) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Vragender is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 tot €4350. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 18 E (227757) staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en bij de Clivet WSN-XIN 101 krijg je subsidie tot €2.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vragender

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Onderdendam plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2950 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €400 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen