Warmtepomp Onderdendam

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het laten installeren van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van gas is de warmtepomp. Gebaseerd op deze website check jij concrete informatie voor een warmtepomp in Onderdendam. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Onderdendam!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Onderdendam? Aan de hand van de info op deze pagina lees je bruikbare tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je vindt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Onderdendam?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Onderdendam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Onderdendam

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Onderdendam aan te raden. De keuze van een geoefende warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Technibel verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.650 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Onderdendam.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Aerdt.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 en €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, AWB, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Onderdendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Onderdendam

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Onderdendam te bepalen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1600 €1500 6 jaar
Lucht-water €5500 €2300 €2000 8 jaar
Bodem-water €14200 €5700 €4300 13,5 jaar
Water-water €18800 €5100 €4500 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bedum?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel woningen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Bedum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Onderdendam is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2000 – €5850. Het totale bedrag is een afgeleide van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de LG Therma V HU031 UE2 / HN0314 NK2 staat gelijk tot €1.600,00 subsidie en voor de Western Airconditioning FUSIO-BW 14 krijg je subsidie tot €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Onderdendam

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Heveadorp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €400 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw