Warmtepomp Aerdt

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Door de info van onze specialisten ontdek je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Aerdt. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Aerdt!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Aerdt? Hieronder achterhaal je belangrijke informatie. Selecteer een onderwerp en bekijk onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Aerdt?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Aerdt?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aerdt

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Aerdt benodigd. Het selecteren van een officiële specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Cooper&Hunter). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €2.500 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Aerdt.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Kampen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €7.500 tot zo’n €18.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aerdt

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aerdt

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aerdt uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1800 4 jaar
Lucht-water €5800 €2400 €2100 9 jaar
Bodem-water €15200 €4900 €4100 14,5 jaar
Water-water €17400 €4800 €5500 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Rijnwaarden?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Rijnwaarden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Aerdt geldt alleen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2650 – €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Aermec ANK050H biedt €2.150,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 14 is dit €2.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Aerdt

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Siddeburen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €255 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen