Warmtepomp Kampen

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Middels deze webpagina lees je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Kampen. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle praktische specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kampen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kampen? Door onze experts lees je zinvolle informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt meteen alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Kampen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kampen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kampen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Kampen aan te raden. De keuze van een aangesloten warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Austria Email). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.550 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kampen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur t Veld.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, AWB, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kampen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kampen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kampen uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1800 €1000 5 jaar
Lucht-water €5600 €1600 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €2700 11,5 jaar
Water-water €18700 €5400 €4200 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Kampen?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Kampen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kampen is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2900 – €4000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AW 40 EVI geeft recht op €6.000,00 subsidie en m.b.t. de Ecoforest EcoGeo 5-22, type B of C ligt dit op €4.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kampen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in De Blesse plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €375 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw