Warmtepomp De Blesse

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het vervangen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze vergelijker vind jij praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in De Blesse. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit De Blesse!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in De Blesse? Op deze pagina achterhaal je bruikbare adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en check direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in De Blesse?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Blesse?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Blesse

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Daarom is een handige warmtepomp installateur in De Blesse onvermijdbaar. De keuze maken voor een deskundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Meeting systeem). Waar vind ik een vakkundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €5.500 – €8.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Blesse.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Monnickendam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Vaillant, Nefit, Remeha). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Blesse

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Blesse

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Blesse uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2200 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €4400 €2900 11 jaar
Water-water €17000 €5000 €5400 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Weststellingwerf?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel huizen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp De Blesse kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 en €4750. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 61AF-030B geeft recht op €2.850,00 subsidie en met betrekking tot de Enerso TWW 50 ligt dit op €6.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Blesse

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Vroomshoop plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €290 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw