Warmtepomp Monnickendam

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Aan de hand van onze website lees je alle details over een warmtepomp in Monnickendam. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Monnickendam!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Monnickendam? Via onze specialisten vind je belangrijke aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt direct verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Monnickendam?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Monnickendam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Monnickendam

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Monnickendam onvermijdbaar. Het selecteren van een betrouwbare specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check iDM systeem). Hoe herken je een handige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Monnickendam.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wilhelminaoord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 – €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Monnickendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Monnickendam

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Monnickendam te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €1300 7 jaar
Lucht-water €5300 €2100 €2600 8 jaar
Bodem-water €14300 €4400 €4100 14 jaar
Water-water €18300 €5400 €5800 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Waterland?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Waterland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Monnickendam is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 en €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Hidros WZT252/NN/ geeft jou €2.800,00 subsidie en wat betreft de Techneco Vulcan 14 ACR (G/W) krijg je €3.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Monnickendam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Glane plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2700 en €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €310 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen