Warmtepomp Wilhelminaoord

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het vervangen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van gas is zo’n warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina doorzoek jij nuttige info over een warmtepomp in Wilhelminaoord. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Wilhelminaoord!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wilhelminaoord? Door onze experts ontdek je praktische tips & tricks. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wilhelminaoord?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wilhelminaoord?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wilhelminaoord

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Wilhelminaoord onvermijdbaar. Het kiezen van een officiële specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check GREE systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.250 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wilhelminaoord.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Heijenrath.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Nefit, Remeha, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wilhelminaoord

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wilhelminaoord

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wilhelminaoord uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1300 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €4100 €1500 €2800 8 jaar
Bodem-water €15200 €3800 €2700 12 jaar
Water-water €18000 €5600 €5300 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Westerveld?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Westerveld) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Wilhelminaoord is alleen aan te vragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1450 tot €4800. Het totale bedrag hangt af van het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Trane CXAX 015 HE LN heeft €4.350,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHVH16S26(**)9W heb je recht op €2.350,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wilhelminaoord

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Poppenwier plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €305 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw