Warmtepomp Heijenrath

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van warmtepompspot.nl check jij relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Heijenrath. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale info en bekijk de tarieven via een installateur uit Heijenrath!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heijenrath? Hieronder bekijk je belangrijke adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je leest direct alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Heijenrath?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Heijenrath?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heijenrath

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Heijenrath cruciaal. Het selecteren van een bekwame specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Venco installatie). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Heijenrath.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Scharnegoutum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, AWB, Nefit, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heijenrath

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heijenrath

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heijenrath uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1500 €1100 6 jaar
Lucht-water €5600 €2300 €2000 7 jaar
Bodem-water €15400 €3500 €2500 11,5 jaar
Water-water €17000 €5700 €4200 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Gulpen-Wittem?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Heijenrath is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1800 – €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Danfoss DHP-AQ 16 staat gelijk tot €2.450,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec PWZS 122H3S krijg je subsidie tot €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Heijenrath

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Benningbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €260 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen