Warmtepomp Vroomshoop

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Door de info op deze pagina ontdek je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Vroomshoop. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Vroomshoop!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Vroomshoop? Hieronder vind jij nuttige tips. Selecteer een onderwerp en jij checkt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Vroomshoop?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vroomshoop?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vroomshoop

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Vroomshoop onontbeerlijk. Het selecteren van een degelijke warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Herz warmtepomp). Wat is een doorgewinterde vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.250 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vroomshoop.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Glane.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Nefit, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vroomshoop

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vroomshoop

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vroomshoop uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1900 6 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2700 8 jaar
Bodem-water €14000 €4700 €4700 13 jaar
Water-water €17400 €5400 €4500 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Twenterand?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Twenterand) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Vroomshoop kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 – €5500. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WPL 23 Cool (223402) geeft recht op €2.600,00 subsidie en aangaande de Clivet WSN-XIN 51 ligt dit op €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vroomshoop

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oost-Graftdijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €300 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen