Warmtepomp Giessenburg

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van gas is zo’n warmtepomp. Op deze website doorzoek je praktische informatie voor een warmtepomp in Giessenburg. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Giessenburg!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Giessenburg? Via onze specialisten lees jij handige tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij checkt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Giessenburg?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Giessenburg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Giessenburg

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Giessenburg onvermijdbaar. Het kiezen van een vakkundige installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Toshiba subsidie). Hoe kies ik een competente vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.450 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Giessenburg.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Pingjum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 en €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Giessenburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Giessenburg

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Giessenburg vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1400 €1900 4 jaar
Lucht-water €5800 €1900 €2000 6 jaar
Bodem-water €15400 €4600 €2900 12 jaar
Water-water €17800 €5100 €5400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Giessenlanden?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel huizen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Giessenlanden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Giessenburg kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 en €5950. Het totale bedrag hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CTC EcoAir 520M + CTC EcoZenith 250 biedt €2.000,00 subsidie en bij de Techneco Vulcan 28 AH (W/W) is dit €5.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Giessenburg

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Aerdt plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €265 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw