Warmtepomp Moergestel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Op de info op deze pagina check jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Moergestel. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare informatie en check prijzen van een installateur in Moergestel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Moergestel? Hieronder lees je belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Moergestel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Moergestel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Moergestel

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Moergestel onmisbaar. De zoektocht naar een competente warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Herz systeem). Hoe herken je een bedreven installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €8.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Moergestel.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wijnbergen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 – €18.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, Intergas, AWB, Remeha). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Moergestel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Moergestel

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Moergestel uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1100 7 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2100 8 jaar
Bodem-water €14500 €5600 €4700 10 jaar
Water-water €18100 €5400 €5100 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oisterwijk?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Oisterwijk) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Moergestel is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 tot €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Hidros LZT.852.NN biedt €6.150,00 subsidie en aangaande de Techneco Vulcan 10 ACRM (G/W) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Moergestel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Giessenburg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 en €4400. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €255 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen