Warmtepomp Wijnbergen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het vervangen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Op de tips van onze experts vind je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Wijnbergen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle bruikbare informatie en check prijzen van een installateur in Wijnbergen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wijnbergen? Op onze website bekijk je praktische tips. Druk op een onderwerp en je ontdekt eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wijnbergen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wijnbergen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijnbergen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Wijnbergen onmisbaar. De zoektocht naar een erkende installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Enerso systeem). Hoe herken je een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.300 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wijnbergen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Heeze.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 – €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Atag, Remeha, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijnbergen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijnbergen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijnbergen uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €4800 €2100 €2100 6 jaar
Bodem-water €14100 €5300 €4300 11 jaar
Water-water €18000 €4700 €5400 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Montferland?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Montferland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Wijnbergen kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2700 tot €4650. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Trane CXAM 030 HE Ccpt geeft recht op €6.850,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBH16(**)9W ligt dit op €2.350,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Wijnbergen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Pingjum plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €330 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen